I sin nye jobb selger Kristoffer olje fra Tromsø til Cape Town

Publisert 8. juli, 2022

– Denne jobben handler i stor grad om å håndtere risiko, sier Kristoffer Nordbø som startet som selger og oljetrader i MHService AS i Måløy i januar i år.

Kristoffer Nordbø begynner å bli varm i trøya som selger og oljetrader og MHService AS i Måløy. – Vi skal håndtere ikke bare en veldig volatil oljepris, men også valutarisiko for kundene våre, sier han til Fjordenes Tidende. FOTO: GJERT MYRESTRAND

Nordbø startet sin karriere i MHService AS sin avdeling i Ålesund i 2016, mens han studerte nautikk ved NTNU.

Etter endt studie i 2018 , flyttet han hjem og startet etterhvert i en allsidig stilling på selskapet sitt hovedkontor på Kulen ved Måløy der han fikk prøve seg på mange ulike oppgaver. Fra nyttår 2022 gikk han over i en 100 prosent salgs- og tradingstilling.

– Vi driver med trading av olje for flere faste kunder og i spotmarkedet, som i praksis betyr at vi sørger for å sikre bunkers til kunder som trafikkerer ulike havner rundt om i Europa og verden for øvrig. Med de bevegelsene vi ser i oljeprisen handler dette i stor grad om å håndtere risiko, sier Nordbø til Fjordenes Tidende.

Selger olje fra Tromsø til Cape Town

Noen rederier har valgt å ha MHService som eneleverandør av bunkers og smøreolje.

– Vi selger inn totalpakker til rederier der vi tar oss av dette. Mange liker å kun forholde seg til én leverandør som sitter tett på oljemarkedet. For disse kundene henter vi inn tilbud og kjøper olje gjennom andre tradere eller direkte hos leverandører i de havnene som skipene anløper, enten det er i Tromsø, Rotterdam eller Cape Town.

Tradingvirksomheten til MHService, som nå har blitt verdensomspennende, startet som en konsekvens av at lokale fiskebåter hadde behov for bunkers når de lå for eksempel i Tromsø deler av vinterhalvåret, og at lokale rederier ekspanderte sin virksomhet utenlands og anløp for eksempel Esbjerg eller Skagen i Danmark.

– I kraft av at vi er en stor oljekunde har vi ofte et bedre forhandlingsgrunnlag til å få bedre priser enn mindre aktører, sier Nordbø.

Gjennom samarbeid med blant andre tankbåtrederiet Haltbakk Bunkers kan MHService levere olje langt unna både Måløy, Fosnavåg og Ålesund, der selskapets tankanlegg ligger.

– Gjennom kombinasjonen av tankbåtsamarbeidet og trading kan vi i praksis levere overalt i Norge, og i store deler av verden.

Etter at krigen i Ukraina brøt ut har oljeprisen steget med over 50 prosent, noe som er krevende for både MHService og for kundene.

– Det er krevende for rederiene å forholde seg til en oljepris på dagens nivå. For oss betyr det at beløpene og finanskostnadene blir større. De store bevegelsene i oljeprisen fra dag til dag og fra time til time bidrar til at risikoen vår også blir større. Dessuten både kjøper og selger vi olje i utenlandsk valuta, som gir oss en valutarisiko som vi må håndtere best mulig.

En av Norges største leverandører av smøreolje

Gjennom et mangeårig samarbeid med BP Fuels/Castrol har MHService blitt en av Norges største leverandører av smøreolje til maritime næringer.

– De aller største rederiene kjøper i stor grad disse produktene direkte, men for alt under de aller største rederiene og ned til en enkelt sjark er vi en viktig leverandør i Norge og resten av verden. Vi leverer smøreolje til nasjonale og internasjonale kunder. Med et stort lager og mange internasjonale samarbeidspartnere har vi vært leveringsdyktige i en periode der det til tider har vært tilnærmet rasjonering og produktmangel på enkelte typer smøreolje, avslutter Kristoffer Nordbø.

Denne artikkelen ble publisert i Fjordenes Tidende 27. juni 2022.