I sin nye jobb selger Kristoffer olje fra Tromsø til Cape Town

Publisert 8. juli, 2022

– Denne jobben handler i stor grad om å håndtere risiko, sier Kristoffer Nordbø som startet som selger og oljetrader i MHService AS i Måløy i januar i år.

Kristoffer Nordbø begynner å bli varm i trøya som selger og oljetrader og MHService AS i Måløy. – Vi skal håndtere ikke bare en veldig volatil oljepris, men også valutarisiko for kundene våre, sier han til Fjordenes Tidende. FOTO: GJERT MYRESTRAND

Nordbø startet sin karriere i MHService AS sin avdeling i Ålesund i 2016, mens han studerte nautikk ved NTNU.

Etter endt studie i 2018 , flyttet han hjem og startet etterhvert i en allsidig stilling på selskapet sitt hovedkontor på Kulen ved Måløy der han fikk prøve seg på mange ulike oppgaver. Fra nyttår 2022 gikk han over i en 100 prosent salgs- og tradingstilling.

– Vi driver med trading av olje for flere faste kunder og i spotmarkedet, som i praksis betyr at vi sørger for å sikre bunkers til kunder som trafikkerer ulike havner rundt om i Europa og verden for øvrig. Med de bevegelsene vi ser i oljeprisen handler dette i stor grad om å håndtere risiko, sier Nordbø til Fjordenes Tidende.

Selger olje fra Tromsø til Cape Town

Noen rederier har valgt å ha MHService som eneleverandør av bunkers og smøreolje.

– Vi selger inn totalpakker til rederier der vi tar oss av dette. Mange liker å kun forholde seg til én leverandør som sitter tett på oljemarkedet. For disse kundene henter vi inn tilbud og kjøper olje gjennom andre tradere eller direkte hos leverandører i de havnene som skipene anløper, enten det er i Tromsø, Rotterdam eller Cape Town.

Tradingvirksomheten til MHService, som nå har blitt verdensomspennende, startet som en konsekvens av at lokale fiskebåter hadde behov for bunkers når de lå for eksempel i Tromsø deler av vinterhalvåret, og at lokale rederier ekspanderte sin virksomhet utenlands og anløp for eksempel Esbjerg eller Skagen i Danmark.

– I kraft av at vi er en stor oljekunde har vi ofte et bedre forhandlingsgrunnlag til å få bedre priser enn mindre aktører, sier Nordbø.

Gjennom samarbeid med blant andre tankbåtrederiet Haltbakk Bunkers kan MHService levere olje langt unna både Måløy, Fosnavåg og Ålesund, der selskapets tankanlegg ligger.

– Gjennom kombinasjonen av tankbåtsamarbeidet og trading kan vi i praksis levere overalt i Norge, og i store deler av verden.

Etter at krigen i Ukraina brøt ut har oljeprisen steget med over 50 prosent, noe som er krevende for både MHService og for kundene.

– Det er krevende for rederiene å forholde seg til en oljepris på dagens nivå. For oss betyr det at beløpene og finanskostnadene blir større. De store bevegelsene i oljeprisen fra dag til dag og fra time til time bidrar til at risikoen vår også blir større. Dessuten både kjøper og selger vi olje i utenlandsk valuta, som gir oss en valutarisiko som vi må håndtere best mulig.

En av Norges største leverandører av smøreolje

Gjennom et mangeårig samarbeid med BP Fuels/Castrol har MHService blitt en av Norges største leverandører av smøreolje til maritime næringer.

– De aller største rederiene kjøper i stor grad disse produktene direkte, men for alt under de aller største rederiene og ned til en enkelt sjark er vi en viktig leverandør i Norge og resten av verden. Vi leverer smøreolje til nasjonale og internasjonale kunder. Med et stort lager og mange internasjonale samarbeidspartnere har vi vært leveringsdyktige i en periode der det til tider har vært tilnærmet rasjonering og produktmangel på enkelte typer smøreolje, avslutter Kristoffer Nordbø.

Denne artikkelen ble publisert i Fjordenes Tidende 27. juni 2022.

Flere innlegg

Oppdatert mineraloljeavgift for 2023

Publisert 11 oktober, 2022

Regjeringen har oppdatert avgiftssatsene for statsbudsjett 2023. Få oversikt over de viktigste satsene her.

Les mer

Økte både omsetning og resultat: Nå ansetter selskapet flere i sentrale stillinger

Publisert 8 juli, 2022

På tross av et krevende oljemarked har MHService AS ansatt flere personer i sentrale stillinger i senere tid.

Les mer